חובבי קנאביס בישראל וברחבי העולם כולו מכירים היטב את המספר 420 (Four Twenty) ויודעים שהוא קשור איכשהו לפופולריות ההולכת וגוברת של הצמח. למעשה נראה שלא מעט צרכנים נוטים להשתמש במספר הזה בהקשרים שונים, אבל ייתכן שהרבה מהם לא באמת יודעים מהו מסמל או מאיפה הגיע. זה הזמן לעשות קצת סדר ולהבין בדיוק מה זה 420? מה המקור שלו ואיך המספר הזה בא לידי ביטוי היום. בואו נתחיל.
מה זה 420?
יש לא מעט סיבות לצריכת קנאביס, מסגולות רפואיות ועד להשפעות חיוביות על הנפש, אך אין ספק שלא מעט צרכנים עושים זאת בעיקר מסיבות תרבותיות וחברתיות. 420 הוא מספר שהתקבע עם הזמן והוא בעצם שם קוד לקנאביס, לחיבה לעישון ולצריכה של מריחואנה ולתמיכה בלגליזציה. המספר משמש את צרכני הקנאביס ביום-יום בשלל סיטואציות ובהשראתו גם נוסדה שעת עישון קבועה ואפילו יום בין-לאומי לקנאביס. ממש בהמשך נרחיב גם לגבי הדברים האלה, אבל קודם כל נבין מה המקור למספר.
מהו המקור של המספר 420?
יש לא מעט מיתוסים לגבי המספר הזה ולמה דווקא הוא זה שנבחר. חלק מן התאוריות מדברות על קוד של המשטרה לזיהוי מעשנים, שיר של בוב דילן שבו המספר חבוי ואפילו על קשר כלשהו למלחמת העולם השנייה, אבל כל הסיפורים האלה הוכחו כלא נכונים. המספר למעשה מגיע מחבורה של תיכוניסטים בארצות הברית של שנות ה-70 שנהגו להיפגש באופן קבוע מדי יום בשעה 16:20 בנקודה כלשהי בקמפוס ולעשן ביחד קנאביס. לימים, אחיו של אחד הנערים בחבורה החל לעבוד עם להקת הרוק גרייטפול דד ומשם הביטוי נפוץ לכל עבר. אחד הרגעים המשמעותיים היו בשנות ה-90 כשכמה ממעריצי הלהקה חילקו פליירים שבראשם התנוסס המספר 420 ובו קראו לאנשים לעשן ב-20 לאפריל בשעה 16:20 ומשם פחות או יותר השאר היסטוריה.
מה זה 420 פרנדלי?
אדם שמגדיר עצמו בתור 420 פרנדלי הוא מי שמקבל צריכת קנאביס ומאפשר לאנשים בסביבתו לצרוך קנאביס ובדרך כלל צורך גם בעצמו מפעם לפעם. ברחבי העולם ובעיקר במקומות שבהם הושלם תהליך לגליזציה אפשר למצוא לא מעט ברים, בתי קפה ומסעדות שמגדירים את עצמם בתור 420 פרנדלי, ולרוב זה גם אומר שאפשר לעשן ולצרוך קנאביס בשטחן. מעבר לכך יש לא מעט מקומות שלקחו את זה למקסימום ואפילו מציעים שירותים שונים למעשנים כמו וופורייזרים להשכרה, ניירות גלגול ופילטרים, מאפרות וכן הלאה.
איך חוגגים בעולם?
בשנים האחרונות הפך התאריך 20/4 ליום חג של ממש לחובבי הקנאביס בעולם כולו. בערים גדולות בעולם מתאספים אנשים במקומות ציבוריים לעישון קבוצתי של קנאביס ובמקומות אחרים יש פסטיבלים מאורגנים של ממש עם אומנים, דוכנים שונים שמוכרים תוצרי קנאביס או אקססוריז ועוד. מעניין לראות שגם חברות מסחריות שמוכרות קנאביס או אביזרים משתמשות ביום הזה כדי לקדם את תרבות הקנאביס העולמית ועל הדרך למכור עוד כמה מוצרים. מנגד, ממש כמו בבלאק פריידי, יודעים כל חובבי הקנאביס שזה יום נפלא לקנייה של מגוון מוצרים בהנחות ומבצעים שווים במיוחד.
איך חוגגים בישראל?
כאן אצלנו במדינת ישראל הקנאביס עדיין לא חוקי, ובחלוף השנים אירועי 420 היו בעצם סוג של מחאות לקידום הלגליזציה והפסקת הרדיפה של ציבור צרכני הקנאביס. עד שנת 2014 ציינו את היום בהתכנסות ובשנה הזאת לראשונה קראו המארגנים למשתתפים להשתמש בקנאביס בגלוי באירוע עצמו. האירוע לא התקבל בברכה ומשטרת ישראל סגרה אותו לאלתר ואף עצרה 30 משתמשים. עם השנים, אף על פי שהמעמד החוקי עוד לא הוסדר, הגישה הפכה להיות סובלנית הרבה יותר והיום האירוע נחגג מדי שנה באפריל ואנשים אכן מגיעים עם כמה פרחי קנאביס, מקטרת, ניירות גלגול ועוד שאר אקססוריז לחגיגות בחודש אפריל.
לסיכום
אם כך – בפעם הבאה שאתם שומעים אנשים מדברים על ״420״, אתם יכולים להבין בדיוק במה מדובר. מה שמעניין לגבי 420 זה שבניגוד למושגים אחרים שתקפים למדינות או לאזורים מסוימים, כאן מדובר באלמנט תרבותי שהוא חוצה גבולות. אפשר רק לנחש ש-420 הוא משהו שיישאר איתנו עוד הרבה מאוד שנים ויעבור מדור אחד של חובבי וצרכני קנאביס היישר אל הדור הבא.
השאר תגובה