סובלים ממחלה כרונית או קשה? לא יודעים אם אתם זכאים לקנאביס רפואי? מתעניינים באפשרות להוציא רישיון קנאביס רפואי ולא בטוחים האם אתם זכאים לכך ובמה זה כרוך? המאמר הבא מיועד עבורכם והוא כולל את התשובות הבסיסיות שיעזרו לכם להבין כיצד להוציא רישיון לקנאביס רפואי.
קנאביס רפואי
קנאביס רפואי הוא תחום מתפתח במערכת הרפואה בארץ ובעולם, המבוסס על הסגולות הרפואיות של רכיבים שונים של צמח הקנאביס, אשר כידוע נחשב כ”סם מסוכן” לפי פקודת הסמים ואיננו חוקי בישראל ללא אישור מיוחד. קנאביס רפואי בישראל ניתן במרשם רופא, לפי התוויות מיוחדות (רשימת מחלות וקריטריונים), ומצריך רישיון מיוחד. לא כל רופא יכול לתת מרשם לקנאביס רפואי בישראל – אלא רק רופאים שעברו השתלמות מיוחדת והוסמכו לצורך זה על ידי יחידת הקנאביס הרפואי (היק”ר) במשרד הבריאות.
ההבדלים בין קנאביס רפואי לקנאביס רגיל
רבים טועים לחשוב שקנאביס רפואי הוא סוג שונה של צמח מאשר קנאביס רגיל, אך מדובר למעשה בדיוק באותה משפחת צמחים. ההגדרה “קנאביס רפואי” מתייחסת למעשה לכך שהקנאביס מיועד לשימוש רפואי וניתן באישור רופא על מנת לסייע בטיפול במחלה, הצמח הוא אותו צמח.
הבדל ברור בין קנאביס “רגיל” לקנאביס רפואי (פרט לכך שקנאביס “רגיל” איננו חוקי בישראל והשימוש בקנאביס רפואי באישור רופא הוא כמובן חוקי), קשור למעשה לתנאי הגידול של הצמח, ולא לצמח עצמו. ישנו סטנדרט כתוב וקשיח לגידול קנאביס רפואי, אשר גובש מתוך ההבנה שמדובר בצמח המיועד לשימושם של אנשים חולים. לכן, הכללים לגידול קנאביס רפואי קובעים למשל שהגידול יתבצע במצע מנותק מהקרקע ולא בשדה רגיל, כדי למנוע חדירה של חרקים ומזיקים, וכמובן ישנם גם כללים שנועדו להגביל את רמת חומרי ההדברה שמשתמשים בהם, סוג הדשנים וכדומה.
יש שני הבדלים נוספים שמאפיינים את תחום הקנאביס הרפואי ובדרך כלל לא קיימים בעולם הקנאביס הלא רפואי – אחד הוא השימוש בשמן קנאביס רפואי, שעדיף עבור חולים רבים על פני עישון או אידוי, והשני הינם זני CBD. ישנם זני קנאביס רפואי שעשירים ב CBD, רכיב של קנאביס שאין לו השפעה ממסטלת אך יש לו סגולות בריאותיות רבות. יחד עם זאת חשוב להדגיש כי תחום הקנאביס הרפואי בהחלט כולל גם זנים עשירים ב- THC, שיש להם השפעה ממסטלת ומשמשים לעיתים קרובות לטיפול בכאבים או פוסט טראומה.
מי יכול לקבל קנאביס רפואי?
כדי לקבל קנאביס רפואי בישראל צריך לעמוד בקריטריון הראשוני של אבחנה רפואית מסויימת, המופיעה ברשימת ההתוויות של משרד הבריאות כמחלה שמאושרת באופן עקרוני כסיבה לקבלת רישיון קנאביס רפואי.
רשימת ההתויות למתן קנאביס רפואי כוללת את המחלות: סרטן (מכל הסוגים), קרוהן, קוליטיס, תסמונות כאב, איידס (HIV), טרשת נפוצה, פרקינסון, תסמונת טורט, אפילפסיה, אוטיזם, חולים סופניים, פוסט טראומה (PTSD) ומיקרים מיוחדים (בכפוף לאישור וועדה).
יחד עם זאת עליכם לשים לב לכך שרשימת המחלות היא רק הקריטריון הראשון. ברוב ההתוויות נדרש גם קריטריון של מיצוי טיפול תרופתי – כלומר החולה טופל במשך שנה לפחות ברציפות בכמה תרופות (4 או 5) קונבנציונליות – יש להוכיח זאת באמצעות התיק הרפואי וגם באמצעות דו”ח ניפוק תרופות שמוכיח את משיכת התרופות מבית המרקחת – אך הטיפול לא הצליח. בחלק מההתוויות ישנן קריטריונים נוספים – למשל, לא כל המאובחנים על הספקטרום האוטיסטי זכאים לרישיון קנאביס רפואי, יש הגדרות מסויימות שנועדו לוודא שרק מיקרים מסויימים (הקשים יותר) יהיו זכאים לאישור.
כיצד מוציאים אישור?
רישיון לקנאביס רפואי ניתן להוציא בשתי דרכים – הדרך הקלה והמהירה יותר היא באמצעות הרופאים אשר הוסמכו להוציא רישיון על ידי משרד הבריאות במסגרת רפורמת הקנאביס הרפואי החדשה (ניתן למצוא את רשימת הרופאים המוסמכים לתת רישיון קנאביס באתר משרד הבריאות). אל הרופא יש להגיע עם המלצה מהרופא המטפל ודו”ח ניפוק תרופות. האפשרות השנייה והאיטית יותר היא על ידי בקשה ישירה ליחידת הקנאביס הרפואי, שתוגש על ידי הרופא המומחה שמטפל בכם (אפשרות זו היתה האפשרות היחידה לפני רפורמת הקנאביס הרפואי האחרונה).
כמה זה עולה לנו?
מחירי הקנאביס הרפואי בישראל כיום נעים בין 140 ₪ ל- 300 ₪ ליחידה (שקית של 10 גרם תפרחת או בקבוק של 10 מ”ל שמן). המחיר משתנה בין בתי מרקחת שונים, יצרניות שונות וקטגוריות שונות.
התוכן במאמר זה אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות או קבלת ייעוץ רפואי. קנאביס הינו סם מסוכן, כהגדרתו בחוק ובפקודת הסמים המסוכנים, אתר גוד סטאף אינו מעודד או ממליץ לצרוך כל חומר שאינו בחוק ולא יהיה אחראי על כל שימוש מסוג זה.
השאר תגובה