חובבי הקנאביס בעולם כולו מחפשים באופן קבוע אחר דרכים מעניינות ויצירתיות יותר לצורך את הצמח, ונראה כי אחת האפשרויות היותר מעניינות היא צריכה של מיצויי קנאביס. זה הזמן לעשות קצת סדר בדברים ולהבין מה זה בכלל מיצוי קנאביס, אילו שיטות מיצוי נפוצות קיימות, איך בעצם צורכים מיצויי קנאביס ומהי ההשפעה שלהם. בואו נתחיל.
מהו מיצוי קנאביס ואיך הוא נוצר?
מיצוי קנאביס הוא מושג רחב למדי שמתייחס לכמה וכמה תוצרים שאפשר להפיק מהצמח. מה שמשותף לכל אותם התוצרים הוא שבכולם אפשר למצוא ריכוז גבוה מאוד של קנבינואידים (ובפרט של THC), בדרך כלל גבוה הרבה יותר גם מהריכוז שנמצא בצמחים עצמם. יש מיצויים המופקים מניפוי התפרחות, ככה שנשארים בסוף רק הטריכומות של הפרח (שהן בעצם העשירות ביותר בריכוז THC ובחומרים פעילים), יש מיצויים המופקים דרך שימוש בממסים כאלו ואחרים ועוד. על פי ההגדרה גם שמן קנאביס נחשב למיצוי קנאביס מפני שמדובר במהילה של מיצוי שמן קנאביס בשמנים אחרים. עם זאת לרוב כשמדברים על מיצוי לא מכוונים לשמן. בואו נדבר קצת יותר על שיטות המיצוי השונות ואחר כך נעבור לסוגי המיצויים.
שיטות המיצוי השונות
כשמדברים על מיצוי קנאביס באופן כללי, מתייחסים לרוב לשני מישורים שונים – שיטות מיצוי נפוצות וסוגי מיצויים עיקריים. בואו נתחיל מכמה משיטות המיצוי המרכזיות שצריך להכיר:
- מיצוי פיזי (רוזין): שיטת המיצוי הפשוטה והנפוצה ביותר למיצוי תפרחות קנאביס. בתהליך הזה משתמשים בלחץ ובטמפרטורה כדי להוציא את השמן מהתפרחת בלי שימוש בחומרים זרים. השיטה הזאת דומה במידה מסוימת למיצוי בגז.
- מיצוי יבש (דריי סיפט): כאן מדובר אולי בשיטת המיצוי הוותיקה ביותר והיא משמשת להכנת קיף וחשיש זה מאות שנים. התהליך כולל בעצם הפרדה של הטרפנים והקנבינואידים מתפרחת הקנאביס באופן מכאני, ממש כמו שעושים צרכני קנאביס שמפרידים את האבקנים מהגריינדר לשימוש חוזר, רק בכמויות גדולות הרבה יותר.
- מיצוי בגז: שיטה שהפכה בשנים האחרונות לפופולרית מאוד, שכן היא מאפשרת להפיק כמות גדולה יותר של שמן בהשוואה לשאר הטכניקות. מיצוי בגז הוא אומנם זול ויעיל, אבל דורש ידע מעמיק וציוד מתאים ולכן הוא לרוב לא נעשה על ידי ממצים חובבים בבית. הגזים שבהם משתמשים למיצוי הם בדרך כלל פרופאן, בוטאן, פחמן דו חמצני ועוד. הבחירה בגז משפיעה על התוצר הסופי.
- מיצוי באלכוהול: גם כאן מדובר בדרך ותיקה למיצוי קנאביס, אך כזו הנחשבת למעט פחות מוצלחת בהשוואה לאחרות. הסיבה לכך היא שהאלכוהול פוגע בטעם ובריח של התוצר הסופי וגם הופך אותו לפחות עמיד ולרגיש מאוד לחום ואור. היום משתמשים בשיטה הזאת בעיקר להפקת שמן קנאביס מסוג ריק סימפסון.
- מיצוי במים או בקרח: כאשר ממצים קנאביס בקרח יבש או במים בנקודת הקיפאון שלהם, נוצרת בעצם הפרדה של החומרים הפעילים מהתפרחת. אחרי השלב הזה בעצם מבצעים סינון וזוהי פרקטיקה טובה וידועה להפקת חשיש מסוג באבל ואייסולטור.
סוגי מיצויים
מיצויים טבעיים
מיצוי טבעי משמש להכנת התוצר המכונה “קיף”, למעשה אבקת הטריכומות של הצמח. בשיטה הזאת נעזרים בניפוי ובסינון של התפרחות מעל בד נקי והתוצאה היא בעצם ריכוז של טריכומות. המיצוי הטבעי הוא בעצם הטכניקה היחידה שלא מחייבת שימוש בחומרים חיצוניים זרים.
מיצויים מבוססי חומר ממס
חומר ממס הוא בעצם השם הכולל למיצויים על בסיס גז. השימוש בגז אורגני מותיר אותנו עם מיצוי דביק ושמנוני באמצעות פירוק הקשרים בין אטומי הפחמן בחומרים. לעיתים מתייחסים לסוג המיצוי הזה בשם BHO, אם כי הכוונה כאן היא למיצוי בגז בוטאן בפרט (כאמור אפשר למצות קנאביס גם באמצעות גזים אחרים).
מיצויים מבוססי אלכוהול
מיצויים מבוססי אלכוהול נעשים באמצעות אלכוהול לשתייה שעובר תהליך של זיקוק ואידוי לאחר הכנת המיצוי המיועד לבליעה או לספיגה דרך רירית הפה. השיטה הזאת מכונה “טינקטורה” ובתהליך מרבית האלכוהול איננו מתאדה, מה שישאיר אותנו עם טעם חריף, מריר ואלכוהולי.
מיצויים מבוססי מזון
סוגי מיצוי על בסיס שומן שבהם מושרות התפרחות ומפורקות לחומרים שמתאימים למערכת העיכול, למשל הכנה של חמאת קנאביס. אומנם לא מדובר כאן במיצוי במלוא מובן המילה, אבל כן אפשר להחשיב אותו למיצוי משום שיוצרים הפרדה של החומרים הפעילים.
אופן השימוש בכל מיצוי קנאביס
בשל הפופולריות ההולכת וגוברת של מיצויי הקנאביס, אפשר למצוא היום מגוון של פתרונות למיצויים. הינה כמה מהדרכים הנפוצות ביותר לצריכה ולשימוש במיצויי קנאביס.
עישון
עישון היא דרך הצריכה הנפוצה ביותר בעולם ואפשר גם לעשן מיצויים שונים של קנאביס. עישון של חשיש למשל בשילוב טבק או תחליף טבק הוא נפוץ ביותר. נוסף לכך אפשר להשתמש בשמן ובריכוזים שונים של קנאביס כמו ג׳אראס בג׳וינטים מגולגלים או לעשן במכשירי עישון כמו באנג או צ׳ילום.
אידוי
אידוי הוא דרך מצוינת לצרוך מיצויים של קנאביס שגם נחשבת לפחות מזיקה. אפשר לאדות ריכוזים נוזליים וריכוזים מוצקים במכשירי אידוי. היום אפשר גם למצוא וופורייזרים ניידים, מה שמאפשר שימוש במיצויים גם מחוץ לבית. חשוב לדעת שאסור להשתמש בשמנים שמהולים בשמן זית.
בליעה
בליעה של מיצויי קנאביס מוצקים או נוזליים היא אופציה נוספת. האפשרות הזאת מחייבת שימוש במיצויים שעברו תהליך מיצוי בחום ששחרר את הרכיבים הפעילים, אחרת לא תהיה השפעה.
אכילה
באופן דומה אפשר גם לאכול חלק מהמיצויים. מיצויים שעברו תהליך של חימום ושל שחרור הרכיבים הפעילים אפשר לאכול כמו שהם או להוסיף למזון אחר. מיצויים מהסוג שלא עבר חימום, אפשר להוסיף בתהליך הבישול של מזונות אחרים ולאכול.
השפעת מיצוי קנאביס לעומת התפרחת
באשר להשפעה חשוב להבין כי המיצויים השונים מכילים כמות גבוהה הרבה יותר של חומרים פעילים בהשוואה לתפרחת. המשמעות של הדבר היא השפעה הרבה יותר חזקה ומתמשכת. יש כאלו שמחפשים את זה בעיקר, אבל מי שלא מוכן לזה בהחלט עשוי להרגיש רע, לכן מומלץ לגשת לזה בעדינות. באופן ספציפי חשוב להכיר את הכללים של שימוש בדאב שנחשב לאחד המיצויים החזקים ביותר של קנאביס עם אחוז THC שעשוי להגיע עד 85 אחוזים.
שאלות נפוצות
מהו מיצוי קנאביס?
מיצוי קנאביס הוא חומר מרוכז המכיל את החומרים הפעילים של הצמח המופק בשיטות שונות.
מה ההבדל בין שמן קנאביס למיצוי קנאביס?
שמן קנאביס הוא בעצם סוג של מיצוי קנאביס המהול בשמן אחר. מיצוי קנאביס הוא הצורה הטהורה והמסוננת של החומרים הפעילים בצמח.
איך משתמשים במיצוי קנאביס?
אפשר לצרוך מיצויי קנאביס דרך עישון, אידוי, אכילה או בליעה.
לסיכום
מיצויי הקנאביס על שלל סוגיהם חביבים מאוד על צורכי קנאביס בישראל ובעולם ולא בכדי. הריכוזים הטהורים מספקים הרגשה ייחודית שגם התפרחות של הזנים החזקים ביותר לא מספקים. כאן באתר תוכלו למצוא מגוון של עזרים לצריכת מיצויים וחשוב לזכור לעשות זאת בזהירות אם זו הפעם הראשונה שלכם. בהצלחה!
התוכן במאמר זה אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות או קבלת ייעוץ רפואי. קנאביס הינו סם מסוכן, כהגדרתו בחוק ובפקודת הסמים המסוכנים, אתר גוד סטאף אינו מעודד או ממליץ לצרוך כל חומר שאינו בחוק ולא יהיה אחראי על כל שימוש מסוג זה.
השאר תגובה